Onderzoek

Vergunningen Natura 2000-activiteit – gebiedsbescherming

Vergunningen Natura 2000-activiteit - gebiedsbescherming (overheid)

Gebiedsbescherming in het kader van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is sinds 1 januari 2024 ondergebracht in de Omgevingswet. Gebiedsbescherming omvat de beoordeling van de effecten van stikstofdepositie, maar ook de beoordeling van overige effecten, zoals geluid en licht op Natura 2000-gebieden. Deze gebieden maken deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur).

Gebiedsbescherming kan een rol spelen bij de beoordeling van de wijziging van Omgevingsplannen en aanvragen Omgevingsvergunning. Dit is aan de orde wanneer door activiteiten, projecten of plannen mogelijk negatieve effecten op de aangewezen Natura 2000-gebieden kunnen optreden. Om dit te kunnen beoordelen dient door de initiatiefnemer ondermeer de stikstofdepositie van een activiteit of project op beschermde natuurgebieden (Natura 2000 en provinciaal) in beeld te worden gebracht en zonodig een passende beoordeling te worden opgesteld. De Roever Omgevingsadvies helpt u bij het beoordelen van de behandeling van deze aanvragen Omgevingsvergunning of wijzigingen Omgevingsplan. Hier stoppen wij niet bij louter de beoordeling, maar denken ook mee hoe een plan of project wel kans van slagen heeft binnen de actuele Wet- en regelgeving en jurisprudentie. De regelgeving en jurisprudentie is de laatste jaren continue in beweging. Wij zijn goed op de hoogte van deze ontwikkelingen en passen deze direct toe.

 Ook bij het legalisatieproject van PAS-meldingen zijn wij via diverse provincies betrokken. Hierbij helpen wij bij de verificatie en kijken mee naar de mogelijkheden van legalisatie, daar waar het kan. 

Ook hier kunnen we je bij helpen:

Meer weten?

Neem contact op met Norma van den Wijngaard – De Graaf