Advies

Certificering

Certificering aanvragen en audits voorbereiden

Als organisatie heb je vaak met verschillende certificeringen en audits te maken. Sommige vrij eenvoudig, de andere een stuk complexer. Het kan dan ook een uitdaging zijn om op de hoogte te blijven van de recente wet- en regelgeving. Daarom helpen de specialisten van Domeyn Milieu Adviesgroep je om door de regels en eisen het bos nog te zien en maken we de voorbereiding efficiënt en werkbaar. We begeleiden organisaties onder andere op het gebied van certificeringen zoals WEEELABEX, de Erkenningsregeling MRF, BRL 9335 en BRL 2506. Zo vormt onze expertise en betrokkenheid het vertrekpunt voor een succesvolle aanvraag of audit voor jouw organisatie. 

Jouw expert in milieugerelateerde certificeringen en audits

Als ervaren milieu adviesgroep begeleiden we organisaties in verschillende vakgebieden bij milieugerelateerde certificeringsvraagstukken. We kennen de complexiteit van de wet- en regelgeving, maar ook de uitdagingen waar jij en je collega’s mee te maken hebben op het gebied van certificeringen en audits. Lees hieronder meer over de certificeringen waar we jou verder mee helpen. 

WEEELABEX certificering en audit

Als verwerker van elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) moet je sinds 1 juli 2015 gecertificeerd zijn volgens de WEEELABEX-norm. Deze zogenaamde Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence vormt het bewijs van de CENELEC Conformity om dit soort apparaten te mogen bewerken. Dit keurmerk zorgt voor uniforme regels voor de inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en hergebruik van e-waste. Domeyn Milieu Adviesgroep helpt organisaties zowel bij het verkrijgen van dit certificaat als de voorbereiding op tussentijdse audits. Zo werken we samen aan een succesvolle aanvraag of behoud van certificering van jouw organisatie. 

Voorbereiding audit Erkenningsregeling MRF

Met de Erkenningsregeling MRF laat je als metaalrecycling onderneming zien dat je aan de gestelde wettelijke eisen en normen voldoet. De bepalingen in dit keurmerk zorgen voor structurele aandacht voor kwaliteit, Arbo en milieu binnen de bedrijfsvoering. Om te blijven voldoen aan dit keurmerk vinden periodieke audits door een onafhankelijke certificerende instelling (CI) plaats. Een van de onderdelen van een succesvolle audit is de checklist die onze adviseurs met jouw organisatie invullen. Daarnaast denken we waar relevant mee om eventuele knelpunten tijdig te signaleren en op te lossen. Zo helpen we jou en je collega’s op weg naar een succesvolle audit en behoud van de Erkenningsregeling MRF. 

Voorbereiding audit BRL 9335

BRL 9335 beschrijft de werkwijze bij het samenvoegen en het beheer van partijen grond en grondstromen. Daarnaast omvat deze ook de kwalificatie van (gereinigde) partijen en/of grondstromen grond en baggerspecie conform het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). 

Dit Bbk vereist een gecertificeerd en erkend bedrijf om werkzaamheden uit te voeren. Bij de BRL 9335 horen de onderstaande vier protocollen:

  • Protocol 9335-1: Individuele partijen grond – Milieuhygiënische keuring van individuele partijen grond in het kader van het Besluit bodemkwaliteit
  • Protocol 9335-2: Grond uit projecten – Milieuhygiënische keuring van partijen grond uit projecten in het kader van Besluit Bodemkwaliteit
  • Protocol 9335-4: Samengestelde grondproducten – Milieuhygiënische keuring van samengestelde grondproducten in het kader van het Besluit bodemkwaliteit
  • Protocol 9335-9: Civieltechnische keuring – Keuring voor het vaststellen van de civieltechnische kwaliteit van grond

 

Afhankelijk van de processen binnen de organisatie, bereiden onze adviseurs samen met de betrokken collega’s de audit door de certificerende instelling voor. Zo werken we samen aan een succesvolle audit en behoud van de BRL 9335. 

Voorbereiding audit BRL 2506

BRL 2506 beschrijft de werkwijze voor het toepassen van recyclinggranulaat in grond-, weg- en waterbouwwerken, als toeslagmateriaal in asfalt, in beton en in gebonden funderingen en als ballastlagen op daken. Dit recyclinggranulaat ontstaat bij de bewerking van steenachtige afvalstoffen in een bewerkingsinstallatie. Hierbij is de BRL 2506 de nationale beoordelingsrichtlijn voor het KOMO® productcertificaat en het NL BSB® productcertificaat. 

Deze beoordelingsrichtlijn bevat de producteisen aan recyclinggranulaten. Maar ook het gehanteerde kwaliteitssysteem bij de bewerking van steenachtig afval door de producent. Daarnaast bevat de BRL 2506 regels om de aanwezigheid van asbest in recyclinggranulaat te voorkomen. 

Bij de BRL 2506 horen periodieke audits door certificerende instellingen die om specifieke expertise vragen. Onze adviseurs helpen jou en je collega’s om deze audit efficiënt voor te bereiden en de BRL 2506 certificering ook dit keer weer te behouden. 

Samen gaan we voor een succesvolle audit

Onze adviseurs denken met je mee over de slimste manier om audits voor te bereiden, verbeterpunten te ontdekken en certificeringen te verkrijgen en/of behouden. Zo maken we samen werk van de aanpak die jou verder helpt. 

Ook hier kunnen we je bij helpen:

Meer weten?

Neem contact op met Norma van den Wijngaard – De Graaf