12 maart 2025

Belangrijke update: Vleermuisprotocol 2021 geactualiseerd

Belangrijke update: Vleermuisprotocol 2021 geactualiseerd

Op 28 februari is het Vleermuisprotocol 2021 aangepast met nieuwe inzichten over de meervleermuis. Dit protocol is essentieel voor ecologisch onderzoek en de beoordeling van vergunningaanvragen onder de Omgevingswet. Maar waarom was een update nodig?

De meervleermuis is moeilijk waar te nemen. Hij vliegt stil en laat in de avond uit en vertrekt direct uit zijn verblijfplaats zonder duidelijke sporen achter te laten. Hierdoor was de kans te groot dat onderzoekers verblijfplaatsen misten. De nieuwe aanpassingen zorgen ervoor dat ecologisch onderzoek betrouwbaarder wordt en vergunningverleners beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen.

Wat is er veranderd?

Onderzoekstijden aangepast: Alleen nog ochtendonderzoek voor kraam- en satellietverblijfplaatsen, avondonderzoek is niet effectief genoeg.

Satellietverblijfplaatsen: Nu erkend als essentieel voor kolonies. Bij vondst moet binnen 3 dagen een uitvliegtelling plaatsvinden.

Vliegroutes: Onderzoek hiernaar blijft ’s avonds plaatsvinden.

Objecten voor paarverblijfplaatsen: Onderzoek is nu verplicht bij objecten zonder woon-, werk- of sociale functie.

Weersomstandigheden: Onderzoek mag niet plaatsvinden bij mist boven watergangen, omdat dit vleermuisactiviteit en trefkans beïnvloedt.

Voor De Roever Omgevingsadvies is het cruciaal om up-to-date te blijven met wijzigingen in ecologisch onderzoek en regelgeving. Zo kunnen we opdrachtgevers optimaal adviseren en zorgen dat vergunningsprocedures soepel en correct verlopen.