Onderzoek

Verkennend bodemonderzoek

Verkennend bodemonderzoek

MILON is gespecialiseerd in alle soorten bodemonderzoek, waaronder het verkennend bodemonderzoek (NEN 5740) en waterbodemonderzoek (NEN 5720). Met een ruime expertise en kennis van de recente wet- en regelgeving denken de specialisten van MILON mee over de beste oplossing voor jouw vraagstuk. Samen met jou en je collega’s kijken zij over hordes en drempels heen naar wat wél kan. Zo maken we werk van een toekomstbestendige bodem voor jouw plannen, projecten en ambities. 

Verkennend bodemonderzoek NEN 5740

Met verkennend bodemonderzoek (NEN 5740) bepaal je met een lichte onderzoeksinspanning de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem. Er zijn verschillende situaties waarin verkennend onderzoek volgens de Omgevingswet nodig is:

  • De locatie is verdacht op bodemverontreiniging
  • Voor de ontwikkeling is meer dan 25m3 grondverzet nodig
  • De omgevingsvisie van de gemeente omschrijft dat een verkennend bodemonderzoek nodig is
  • Je wilt bouwen op een bodemgevoelige locatie
  • Bij beëindiging van een bodemverdachte activiteit of eindsituatie zoals de opslag van minerale olie, een autospuiterij of werkplaats

 

Verder voeren we ook bodemonderzoeken uit bij de aan- of verkoop van percelen. Zo geven we je met ons onafhankelijk advies als kopende of verkopende partij de zekerheid over de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem. 

Waterbodemonderzoek (NEN 5720)

Naast verkennend bodemonderzoek, voeren we ook regelmatig verkennend waterbodemonderzoek (NEN 5720) uit. Dit onderzoek geeft inzicht in de milieuhygiënische kwaliteit van de waterbodem en helpt om de hergebruik- en afvoermogelijkheden te bepalen. Milieuhygiënisch vooronderzoek is volgens NEN 5717 onderdeel van het waterbodemonderzoek.

Aanleiding voor waterbodemonderzoeken zijn vaak:

  • Baggerwerkzaamheden
  • Dempingen
  • Verbeteren van de waterkwaliteit
  • Realiseren van natuurvriendelijke oevers 
  • Reguliere beheertaken 

 

Daarnaast voeren onze specialisten vaak waterbodemonderzoek uit om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn om veilig in een verontreinigde waterbodem te werken. 

De flexibele oplossing voor jouw (bagger)vraagstuk

Wanneer het voor baggerwerkzaamheden wenselijk is om inzicht te hebben in de te verwachten hoeveelheid af te voeren materiaal, voeren we profielmetingen en baggervolumebepaling volgens SIKB Richtlijn 2501 uit. Domeyn Milieu Adviesgroep is erkend op grond van BRL SIKB 2000 Protocol 2003 voor monstername bij waterbodemonderzoeken. Hierbij beschikken we over een eigen boot met monsternamemiddelen en zeer nauwkeurige gps-apparatuur. Zo  voeren we waterbodemonderzoeken uit op uiteenlopende waterrijke locaties, van kleine sloten tot grote waterpartijen en rivieren. Elke keer met de flexibele aanpak en (out of the box) oplossing die het beste bij jouw vraagstuk past. 

Ook hier kunnen we je bij helpen:

Meer weten?

Neem contact op met Marc Jansen